Guide :

# how to solve ratios

which ratio is bigger 3/4 or 5/6

## Research, Knowledge and Information :

### Ratios and proportions and how to solve them - Mathplanet

Let's talk about ratios and proportions. When we talk about the speed of a car or an airplane we measure it in miles per hour. This is called a rate and is a type of ...

### Ratios - Purplemath

Explains the basic terminology and formatting of ratios, and demonstrates how to solve typical exercises.

### Ratio word problem: boys to girls (video) | Khan Academy

Word problems Ratios. Video transcript. In a language class, the girl to boy ratio is 5 to 8. So for every 5 girls, we have 8 boys.

### Ratios

Ratios A ratio compares values. A ratio says how much of one thing there is compared to another thing. There are 3 blue squares to 1 yellow square

### Worked example: Solving proportions (video) | Khan Academy

Pre-algebra Ratios, rates, proportions. Writing & solving proportions. ... We're asked to solve the proportion. We have 8 36ths is equal to 10 over what.

### Solving Simple Proportions - Purplemath

Solving Simple Proportions (page 4 of 7) ... I convert the colon-based odds-notation ratios to fractional form: Then I solve the proportion: 5(2x + 1) = 2(x + 2)

### How to Solve Algebraic Ratios | Sciencing

Using Equivalent Ratios. When you first begin studying ratios, you will encounter equivalent ratio problems. The word equivalent means equal value.

### Help with Ratios - WebMath

Help with Ratios. A ratio is a statement of how two numbers compare. It is a comparison of the size of one number to the size of another number.

### Proportions - Maths Resources

The ratios are the same, so they are in proportion. Example: ... We can use proportions to solve questions involving percents. First, put what we know into this form:

### How to Solve Ratio Word Problems | Study.com

We see ratios all around us every day. From the grocery store, to forecasting into the future, to enlarging or shrinking pictures, a command of...

## Suggested Questions And Answer :

### How do you solve this problem?

Problem: How do you solve this problem? How to solve? A 6-foot tall man is standing near a tree on level ground as shown in the picture above.  If the man's shadow is 4 feet long, how many feet tall is the tree? We don't have the picture, but solving the problem would be simple if we had one piece of vital information. That is the length of the tree's shadow. The ratio of the man's shadow to his height is the same as the ratio of the tree's shadow to the tree's height. The ratio of the man's shadow to the man's height is 4/6. That means that the man's height is 1.5 * the length of the shadow. Therefore, whatever the length of the tree's shadow is, the tree's height is 1.5 times that length. If the shadow were 20 feet long, the tree would be 1.5 * 20 ft = 30 ft. Tell us the length of the tree's shadow and we can calculate the tree's height.

### £20 in the ratio 4:1

Add the ratio values together=5, then divide into £20=£4. Multiply £4 by 4=£16 to give the monetary value of the first ratio value, and by 1=£4 for the second ratio value. So £20 divided into the ratio 4:1 is £16 and £4. Another way of solving this is first to solve for x: 4x+x=20, 5x=20, so x=4 and 4x=16.

### how to solve partitive

To divide N objects into ratio a:b, add the ratios: a+b, then there will be aN/(a+b) of one object and bN/(a+b) of the other. These added together come to (a+b)N/(a+b)=N; and divided are a/b or a:b. Example: A bag contains 20 red and blue marbles in the ratio 2 red to 3 blue. How many of each? So N=20 a=2 and b=3. aN/(a+b)=2*20/(2+3)=40/5=8 and 20-8=12. 8 red and 12 blue. Another example: A pet shop was selling hamsters, rabbits and mice. If the ratio of these animals is 6:4:5 (hamsters, rabbits, mice) and the shop has 60 such animals, how many of each were there? This time we have 3 ratios. N=60 and a=6, b=4 and c=5. Hamsters=6*60/(6+4+5)=24; rabbits=4*60/(6+4+5)=16; mice=5*60/(6+4+5)=20.

### Solve for x when 60 : 12=30 : x

Two ways to do this. 30 in the second ratio is half of 60 in the first ratio; so x is half of 12=6. In the first ratio, 12 is a fifth of 60; in the second ratio, x is a fifth of 30=6. Either way, x=6.

### How to solve this ratio

The question doesn't give a ratio, so we'll just answer the question using symbols. A ratio is usually shown as two numbers separated by a colon like this A:B, where A and B are the two numbers. Let's take an example. The ratio of boys to girls in a class is A:B. This means that there are N(A+B) students in all, where N is a number. Let's say there are 22 students in the class, and the ratio of boys to girls is 5:6. Add 5 and 6=11, so A+B=11. 11N=22, so N=2. What fraction of the class are the boys? The number in the ratio for boys is 5, so 5/11 of the students are boys, that's 5/11 of 22=10. 6/11 of the class are girls, that's 6/11 of 22=12. 10+12=22, the number of students. So we can convert a ratio into fraction: A/(A+B) is the fraction of boys and B/(A+B) the fraction of girls. The number of boys is (A/(A+B))*N(A+B)=A*N; the number of girls is similarly B*N. The total number of students is A*N+B*N=N(A+B). You can apply this conversion of ratios into fractions and actual numbers in all sorts of problems dealing with ratios. Here's another example. In a survey X people voted YES, Y people voted NO, and Z people couldn't decide, where X, Y and Z are given numbers. If P people were surveyed, what is the ratio of the people responding YES, NO and UNDECIDED? Here we have three classes of people so the ratio will look like x:y:z, where x, y and z are the numbers in the ratio. The total number of people is P=N(x+y+z). The fractions are x/(x+y+z), y/(x+y+z) and z(x+y+z). The numbers of people are Nx, Ny and Nz. But we know the actual numbers of people X, Y, and Z, so X=Nx, Y=Ny, Z=Nz, and, of course, X+Y+Z=P, the total number of people. But the fractions are also given by the actual numbers: X/P, Y/P, Z/P or X/(X+Y+Z), Y/(X+Y+Z), Z/(X+Y+Z), so the ratio could be expressed X:Y:Z. So we ignore N for the time being. Now let's work on an example. 750 people are surveyed. 375 voted YES, 300 voted NO and the rest were undecided. So X=375, Y=300. What is Z? Add X and Y: 675, so the rest is 750-675=75=Z. The ratio (first attempt) is X:Y:Z=375:300:75. Now, here's the trick. 75 goes into all these numbers so let's divide it: 5:4:1. That's the ratio in its neatest form, so x=5, y=4, z=1. (N=75.) In some problems percentages may replace fractions, so in the case of the survey, 375/750 or 5/(5+4+1)=1/2 or 50%; 300/750 or 4/(5+4+1)=2/5 or 40%; 75/750 or 1/(5+4+1)=1/10 or 10%.

### how do you solve for scaling of surface area to volume ratio of a 1x1x1 cube?

The easiest way to understand these ratios is to take a cube of side a. Its volume is a^3 cubic units. Its surface area (6 square faces) is 6a^2 square units. The SA to V ratio is: 6a^2/a^3=6/a. If a=2 (2X2X2 cube), the ratio is 6/2=3. This is measured in units^-1. If a=3, the ratio is 6/3=2 units^-1. If a=1, the ratio is 6 units^-1.

### ratio examples

Here is the example for ratios....   Example : Find the ratio between 5 dogs and 15 cats?   Solution:   Number of dogs = 5   Number of cats = 15   Ratio = 5/15 or 5 to 15 or 5: 15   = 1/3 or 1 to 3 or 1: 3.   Ratios are basically mathematical fractions expressed differently. In math, ratios express the volume of quantities relative to each other. Specifically, the ratio of two quantities indicates how many times the first quantity is contained in the second and may be expressed algebraically as their quotient.   There are several methods which helps how to solve ratios and it will be more easy when you start practicing on the topic.

### what is the answer to this ratio question?

Problem: what is the answer to this ratio question? I am stuck on this Math and Focus question and it's hard.I don't understand the problem.Here's the problem,A cleaning and water are mixed in the ratio 4:15.The amount of the water in the mixture is 1,200 milliliters.What is the total volume of the mixture?        I hope you got it  crying sad Ratios are fractions. The ratio 4:15 is the same as 4/15. What it is saying is that for every 4 parts of one item, there are 15 parts of the other. The problem says "a cleaning (product) and water are mixed in the ratio of 4:15" Because the cleaning product is stated first, it is equivalent to the value of 4; the water is equivalent the value of 15. We don't know how much of the cleaning product was used, so we call that x. The amount of water was 1200 ml. We can construct our fraction as x/1200. Since that has to be in the ration of 4:15, we have x/1200 = 4/15. Solve that for x. x/1200 = 4/15 (x/1200) * 1200 = (4/15) * 1200 x = 4800/15 x = 320 So, 320ml of cleaning product was added to 1200ml of water. Together, that is 320ml + 1200ml = 1520ml.

### how to solve partitive proportions?

Add the 3quantities in the ratio then divide the sum by the whole number then multiply the quotient to each of the quantity in the ratio.

### how do I solve 12/x=18/6

Problem: how do I solve 12/x=18/6 Given: MN/NO=MP/PQ find PQ MN=18 NO=6 MP=12 12/x = 18/6 On the right side of the equation, the ratio is 3:1, so obviously the same ratio on the left side of the equation means that x is 4. Since PQ represents x, PQ = 4.